Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

home

Εικόνες που μαγεύουν και εικόνες που πληγώνουν περιέχει το ντοκυμανταίρ Home του γάλλου φωτογράφου Γιαν Αρτυς Μπερτράν, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, σε όλο τον κόσμο. Ο γάλλος φωτογράφος, δημοσιογράφος και ακτιβιστής, βρέθηκε στη χώρα μας την Δευτέρα για την προώθηση της ταινίας.

Ο Μπερτράν κινηματογράφησε σκηνές από όλο τον πλανήτη με μία κάμερα στερεωμένη σε αεροπλάνο. Το αποτέλεσμα της τρίχρονης εργασίας έχει «δεθεί» σε ένα ντοκυμανταίρ – η πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια – με τίτλο Home. H ταινία θα κάνει πρεμιέρα την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) σε κινηματογραφικές αίθουσες και τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο.

Όπως δήλωσε «αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, σε μια εικοσαετία από σήμερα, θα έχουμε χάσει τα πάντα» ενώ μίλησε επίσης για «μαζική άρνηση να πιστέψουμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε».

Τα χρήματα για το ντοκυμανταίρ έδωσε ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Λυκ Μπεσόν (Απέραντο Γαλάζιο, Το Πέμπτο Στοιχείο). Σε αυτόν αποτάθηκε ο Μπερτράν και εκείνος δέχτηκε παρότι «μία τέτοια ταινία δεν μπορεί να είναι εμπορική» όπως δήλωσε ο Μπερτράν.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα γυρίσματα του ντοκυμανταίρ, ο Μπερτράν δήλωσε ότι σε πέντε χώρες αντιμετώπισε προβλήματα.

Στην Ινδία, κατάσχεσαν το 50% του υλικού που είχε τραβήξει γιατί – όπως είπε – δεν ήθελαν να δείξει τη φτώχεια.

Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του γιατί κατάφερε, όπως ανέφερε, «να δείξει με ειλικρίνεια την κατάσταση στην κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας, όπου 300.000 βοοειδή εκτρέφονται με ορμόνες και αντιβιοτικά και η ίδια η βιομηχανία εκλύει αέρια που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου». Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η ταινία δεν θα προβληθεί παρά μόνο σε δημόσιες προβολές οικολογικών φορέων.

Σε Νότια και Βόρεια Κορέα, ο στρατός του απαγόρευσε να τραβήξει πλάνα ενώ στην Αργεντινή στον ίδιο και τους συνεργάτες του, κατασχέθηκαν τα διαβατήρια.

Στη Γαλλία, όπου το Home θα προβληθεί σε 600 αίθουσες αλλά και σε οθόνη στον Πύργο του Άιφελ, δεν του δόθηκε άδεια να κινηματογραφήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Από το cosmo.gr

Ρίξτε μια ματιά στο trailer




Τέτοια ντοκυμαντέρ μας θυμίζουν οτι πατρίδα είναι αυτό που αγαπάς, δίχως σύνορα, πολέμους και οριοθετήσεις.

12 διάβασαν και είπαν σχετικά:

παλίρροια 4 Ιουνίου 2009 στις 9:53 π.μ.  

...κρατάω αυτό που μου χαϊδεύει την ψυχή Δημητρό :)...πατρίδα είναι αυτό που αγαπάς,δίχως σύνορα...
Καλή μας Μέρα!!

Δημητρης 4 Ιουνίου 2009 στις 10:13 π.μ.  

Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που αξίζει να φωτίσουμε από τούτη την προσπάθεια! Να έχουμε μια όμορφη μέρα παλίρροια!!!!

Σταλαγματιά 4 Ιουνίου 2009 στις 12:45 μ.μ.  

Η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά !!
Καλό μεσημέρι Δημήτρη

Lilith 4 Ιουνίου 2009 στις 1:08 μ.μ.  

Δημήτρη μου, δυστυχώς ένας Μπερτράν δεν είναι αρκετός (πια) για να φέρει την Άνοιξη...
Μπράβο του όμως και μπράβο και σε σένα για την ανάρτηση!
Μακάρι να γίνει κάτι τελικά για να σωθεί ο πλανήτης αν και πιστεύω ότι ο "καρκίνος" έχει κάνει μετάσταση παντού και σε ζωτικά όργανα...
Καλό μεσημέρι!

Δημητρης 4 Ιουνίου 2009 στις 1:23 μ.μ.  

Τι ομορφο αυτό που είπες Αναστασία!!!!
Καλό σου μεσημέρι!!!

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ 4 Ιουνίου 2009 στις 1:24 μ.μ.  

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα πραγματικό αριστούργημα… οι εικόνες σε μαγεύουν και επιπρόσθετα αφυπνίζει συνειδήσεις… σε όσους έχουν ακόμη δηλαδή…

Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

Δημητρης 4 Ιουνίου 2009 στις 1:24 μ.μ.  

Θεωρώ lilith , οτι δεν είναι μόνος του. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχει τουλάχιστον 5 μαζί του, όσοι δηλαδή είμαστε μαζί σε τούτη την εγγραφή. Και πόσους άλλους στο μεγάλο μας χωριο που είναι έτοιμοι να περιχαρακώσουν το σπιτικό τους από τα καρκινικά κύτταρα. Πολλοί είμαστε όσοι νοιαζόμαστε για την καρδιά μας!!Την πιο όμορφη πατρίδα μας!!!
Καλό μας μεσημέρι

Δημητρης 4 Ιουνίου 2009 στις 1:38 μ.μ.  

Ο πλανήτης μας είναι ένα αριστούργημα λουλούδι μου, και κάποιοι από τους κατοίκους του ( εδώ πάει το όσοι έχουν ακόμα δηλαδή.. το δικό σου). Στην παρέα μας εδώ, είμαστε όλοι από εκείνους που μπορούν και βλέπουν την ομορφιά, την εκτιμούν ( επειδή πρώτα την βλέπουν στην ψυχή τους) και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για την "ζωή" της. Μεσημέρι γλυκό εύχομαι!!

Osiris 4 Ιουνίου 2009 στις 4:45 μ.μ.  

Δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω την ανάγκη να σου χαρίσω αυτό.

Καλό σου απόγευμα Φίλε.

Fair Winds

Δημητρης 4 Ιουνίου 2009 στις 5:59 μ.μ.  

Από τους ανθρώπους που θαυμάζω καιεκτιμώ βαθύτατα φίλε Οσιρι!! Ευχαριστώ τον θεό που άναψε τέτοια αστερια στο διάβα της ιστορίας για να μπορούμε εμείς οι ταπεινοί εργάτες να έχουμε ένα όραμα και ένα στέριο έδαφος να πατήσουμε!! Ευχαριστώ!!!
:)

korinoskilo 4 Ιουνίου 2009 στις 11:24 μ.μ.  

μεσα σε 2.30 λεπτα μας εδειξε την μαγεια και την καταστροφη !!!!
τι να πει κανεις για τετοιους καλλητεχνες!!!!

το οτι τον πολεμαν ειναι φυσικο ... τι καλο δεν πολεμαν αλωστε?!!!


καλο βραδυ :)

Δημητρης 5 Ιουνίου 2009 στις 1:50 μ.μ.  

Καταλαβαίνεις ποιοι και γιατί νομίζω...δεν θέλει ρώτημα.
Απόψε στις 10 στο ΣΚΑΙ θα το δούμε!!!
Καλό μεσημέρι :)