Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

να μάθω ν' ακούω

Θαρρώ πως είναι σημαντικό δείγμα αγάπης και σεβασμού του ενός προς τον άλλον, όταν ξέρουμε να ακούμε.

akouo.jpg

Αυτό σημαίνει πως επικεντρώνεις την προσοχή σου στον συνομιλητή σου. Δεν σκέφτεσαι, η δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να ακούς με προσοχή αυτά που σου λέει.

Αφήνεις κατά μέρος τις προκαταλήψεις σου, τα σημεία αναφοράς σου, για να ζήσεις όσο μπορείς καλύτερα τον κόσμο του άλλου, μπαίνοντας στην θέση του. Άλλωστε έχουμε ξαναπεί πως αληθινή αγάπη είναι, να μπαίνει ο ένας στην θέση που βρίσκεται ο άλλος.

Έτσι εκείνος που μιλά νιώθει ότι εσύ ενδιαφέρεσαι πραγματικά, σου ανοίγεται περισσότερο γιατί αισθάνεται ότι είναι αποδεκτός που του δίνεις αξία. Εσύ ο ακροατής, εκείνη την ώρα, αφήνεις για λίγο τον εγωισμό σου και πλησιάζεις τον άλλον.
Eτσι πλησιάζονται και καταλαβαίνουν δύο άνθρωποι, ο ένας τον άλλον, καλύτερα.

Τα είπα αυτά, επειδή κάθε μέρα μιλάμε και ακούμε, αλλά... μιλάμε; Ακούμε;

milao.jpg

10 διάβασαν και είπαν σχετικά:

b|a|s|n\i/a 22 Μαΐου 2009 στις 5:05 μ.μ.  

να ακούμε. με το βλέμμα. και κυρίως με τις πράξεις.
καλό σου απόγευμα!

Ένα παιδί / Ένας άνθρωπος (Προάγγελος) 22 Μαΐου 2009 στις 5:36 μ.μ.  

Πολύ καλό θέμα έθιξες Δημητρό! Και πολύ καλή κι η απάντηση από b|a|s|n\i/a. Το είχα σκεφτεί και εγώ στο blog μου. "Επειδή οι περισσότεροι μιλάνε με λόγια,
έχουμε ξεχάσει να ακούμε τις πράξεις".

Καλό απόγευμα Δημητρό!

Ανώνυμος,  22 Μαΐου 2009 στις 6:03 μ.μ.  

Βασική αρχή της επικοινωνίας και πρώτο βήμα για την πολυπόθητη συναισθησία: "Με ακούς ή περιμένεις τη σειρά σου για να μιλήσεις;".

Καλησπερίζω.

Δημητρης 22 Μαΐου 2009 στις 6:16 μ.μ.  

Εγώ το είχα σκεφτεί b|a|s|n\i/a μόνο να τον κοιτάμε τον άλλον, δίχως να βγάζουμε τσιμουδιά!! Ωραία το συνέλαβες. Επειδή πολλές φορές δεν ψάχνουμε για λύση, αλλά για κάποιον να μας ακούσει, ωστε να ακούσουμε κι εμείς τον εαυτό μας. Οι πράξεις είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο νομίζω... καλησπέρα

Δημητρης 22 Μαΐου 2009 στις 6:17 μ.μ.  

Παναγιώτη πέρασα και το είδα... πολύ προχώ το σπιτικό σου... ισάξιο της τεχνογνωσίας σου!!! Συμφωνώ με την ανάρτηση σου ολοκληρωτικά! Καλό απόγευμα

Δημητρης 22 Μαΐου 2009 στις 6:23 μ.μ.  

Δύσκολη άσκηση για αυτοέλεγχο, και αυτοανάλυση τούτη η τέχνη της ακοής μου φαίνεται Pandora. Ασκηση μεγάλη επικοινωνίας. αλλα και ανταμοιβής για όλους!!!

margarita 22 Μαΐου 2009 στις 7:36 μ.μ.  

kaloutsika ta nea...oxi kala shmera...alla prospa8w na mhn to skeftomai kai na me rixnei...!!!
h eikoinwmia meta3u twn an8rwpwn einai gia mena apo ta pio shmantika 8emata kai isws apo ta pio diaxronika gia filosofikh enatenish...to na akous einai pragmatika xarisma...kai 8elei yuxh kai dunamh...
kalo apogeuma!

Δημητρης 22 Μαΐου 2009 στις 7:40 μ.μ.  

Σε άκουσα Μαργαρίτα μου, σε άκουσα :)
:)
Καλό απογευμα!!!
Άλλο ένα χαμογελάκι
:)

Yiouli 22 Μαΐου 2009 στις 9:11 μ.μ.  

Το να μιλάς λίγο και να ακούς πολύ είναι μεγάλο προτέρημα!!! Και φαντάζομαι πως εσύ πρέπει να το έχεις... έτσι δάσκαλε; Καλό βράδυ!!!

Δημητρης 22 Μαΐου 2009 στις 10:37 μ.μ.  

Είναι μια πρόκληση απαραίτητη σε όλους Γιούλη!!! να είσαι καλά!!!!