Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

" Gόz sancisi" Φθινοπωρινή Οδύνη"



Στους κινηματογράφους της Τουρκίας έχουν συρρεύσει χιλιάδες άτομα για να παρακολουθήσουν την ταινία Φθινοπωρινή οδύνη με φόντο τα Σεπτεμβριανά, τα επεισόδια που είχαν οργανωθεί στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τούρκου λογοτέχνη-πολιτικού Γιλμάζ Καράκογιουνλου που αναφέρεται στην ερωτική ιστορία αγάπης ενός Τούρκου μεγαλοαστού και μιας Ρωμιάς ιερόδουλης.

Μόνο στην πρώτη εβδομάδα της προβολής του, σε 92 τουρκικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Φθινοπωρινή οδύνη έσπευσαν να παρακολουθήσουν 300.000 Τούρκοι.
Τρεις μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ο διευθυντής της Hurriyet, Ερτουγρούλ Οζκιόκ, έγραφε: «Η ταινία αρχίζει με μια άκρως εντυπωσιακή σκηνή: Μια ομάδα αλητών, κρατώντας έναν κουβά με κόκκινη μπογιά, σημαδεύει με σταυρό πόρτες κάποιων σπιτιών, τα μεσάνυχτα. Το σημάδεμα των σπιτιών σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι οιωνός κάποιας δικτατορίας ή γενοκτονίας που πλησιάζει».

»Έτσι έγινε και στη ναζιστική Γερμανία, έτσι έκανε και η Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ. Έτσι σημαδεύτηκαν τα σπίτια στη Βοσνία και το Κόσοβο. Από ό,τι φάνηκε όμως, τα δικά μας αρχεία δεν είναι και τόσο καθαρά. Υπήρξε αυτό και σε εμάς. Πριν από τα Σεπτεμβριανά, ορισμένοι αλήτες σημάδεψαν τα σπίτια στα οποία ζούσαν Ρωμιοί. Όταν έβγαινα από την ειδική προβολή της ταινίας, ένας φίλος ζήτησε τη γνώμη μου κι εγώ του είπα: Είθε μετά από 20-30 χρόνια, να μην αναγκαστούμε να κάνουμε μια παρόμοια ταινία. Ο Θεός να φυλάει την Τουρκία από αυτό το ρεζιλίκι».

Το σοκ που προκάλεσε η συγκεκριμένη ταινία στην Τουρκία, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων σε πάμπολλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ολλανδική «Trown» δημοσίευσε ανταπόκριση του Ερντάλ Μπαλτσί από την Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη ντρέπεται για το 1955» και υπέρτιτλο «Ταινία για το διωγμό των Ελλήνων προβάλει ξεχασμένη ιστορία». Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «πρόκειται για ταινία, που αναφέρεται στα φρικτά γεγονότα του 1955, τη χρονιά που η ελληνική μειονότητα δέχθηκε επίθεση και εκδιώχθηκε από το τουρκικό κράτος».
polh.jpg

Ο Πατριάρχης έκανε αναφορα σε μια ομιλία του γι' αυτή την ταινία,
Μπορείτε να το δείτε εδώ:
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2009/01/blog-post_24.html

8 διάβασαν και είπαν σχετικά:

Vassilis 16 Σεπτεμβρίου 2009 στις 4:33 μ.μ.  

Ήταν πραγματικά φρικαλέα τα επεισόδια που έγιναν τότε. Αν δεν το γνωρίζεις, το βιβλίο του Yılmaz Karakoyunlu κυκλοφορεί μεταφρασμένο (υπέροχη η μετάφραση) και στα ελληνικά:
http://vassilisonline.blogspot.com/2009/04/blog-post_08.html

Giorgia_is_coming_to_town 16 Σεπτεμβρίου 2009 στις 5:51 μ.μ.  

Μια μικρή διορθωσούλα : Το βιβλίο αναφέρεται στον έρωτα ενός Τούρκου με μία Εβραία και όχι Ρωμιά.
Δεν έχω δει την ταινία, αλλά απ'όσο γνωρίζω, εκεί η Εβραία έχει "αντικατασταθεί" με Ρωμιά.

Δημητρης 16 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:36 μ.μ.  

Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ!!!

Δημητρης 16 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:40 μ.μ.  

Καλησπέρα Γεωργία.
Δες και τούτη την βερσιόν:

1955, στην όμορφη περιοχή Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ο Μπεχτσέτ είναι ο γιος του εύπορου Τούρκου Καμίλ Εφέντι, ο οποίος έχει μεγάλη δύναμη και επιρροή στις Αρχές του κράτους. Ο Μπεχτσέτ είναι ιδεαλιστής και εθνικιστής και ενώ είναι αρραβωνιασμένος με την Νεμίκα, ερωτεύεται το κορίτσι που βλέπει στο απέναντι παράθυρο του σπιτιού του. Είναι μια Ελληνίδα, η Έλενα. Καθώς ο έρωτας των δύο νέων μεγαλώνει, ξεσπούν τα βίαια γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955, οπότε Τούρκοι εθνικιστές έκαναν επιθέσεις και καταστροφές σε ελληνικά σπίτια και καταστήματα. Η αγάπη τους παλεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, καθώς τα συμβάντα τους τοποθετούν σε αντίπαλες πλευρές...
http://moviesmania.7forum.biz/forum-f10/topic-t3567.htm

Uid 17 Σεπτεμβρίου 2009 στις 6:05 π.μ.  

Πολύ διαφωτιστικό post πως και τα σχόλιά σας εδώ!
Πόσα πράγματα δεν παίρνουμε είδηση τελικά!

Καλή σου μέρα Δημήτρη!

ΥΓ: Για το avatar, θα πρέπει να βρεις το pass του παλιού σου avatar account, αν είναι εύκολο.

Δημητρης 17 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:53 π.μ.  

Μάλλον θα πρέπει να μιλήσουμε πειρατή, επειδή αυτό δεν ξέρω πως έγινε....
Θα το ψάξω, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρω και πολλά...

Και λοιπόν;E allora? 18 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:22 μ.μ.  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Και λοιπόν;E allora? 18 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:23 μ.μ.  

Είχα διαβάσει πριν μερικούς μήνες στο Βήμα σχετικά με την ταινία και μου είχε κινήσει την περιέργεια.Θέλω πρώτα να διαβάσω το βιβλίο γιατί πολλές φορές όταν μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη χάνουν....τώρα που μας έδωσε τις πληροφορίες ο Βασίλης μπαίνει στη λίστα ;)