Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

το αμίλητο νερό


Την αυγή, πριν καλά καλά ξημερώσει, άδειαζαν τις λαγήνες - δεν έπιναν το νερό της προηγούμενης... χρονιάς - και πήγαιναν στην βρύση οι κοπέλες να πάρουν το αμίλητο νερό. Πριν γεμίσουν, έριχναν μια πέτρα στη γούρνα. ΄Ηταν το ποδαρικό. Το ποδαρικό ήταν μια συμβολική πράξη, που εξέφραζε μια ευχή, κι αυτό για τη βρύση σήμαινε να τρέχει πάντα, να μην στερέψει ποτέ. Γύριζαν οι γυναίκες με γεμάτο λαγήνι, δίχως να μιλήσουν σε άνθρωπο, αν τύχαινε να συναντήσουν στον δρόμο τους. Αν στον δρόμο ήταν και κανένα συγγενικό η φιλικό σπίτι, έριχναν λίγο από το αμίλητο νερό στο κατώφλι τους, άνοιγαν την πόρτα τους, πετούσαν μέσα μια πέτρα και έφευγαν αμίλητες όπως ήρθαν. Τους έκαναν δηλαδή το ποδαρικό, ναναι η ζωή σαν το νερό της πηγής και η γεροσύνη τους σαν την πέτρα. Στο σπίτι τους έκαναν το ίδιο και τέτε μοναχά μιλούσαν:

Κ α λ ή χ ρ ο ν ι ά!

Ποδαρικό στο σπίτι του έκανε και ο νοικοκύρης, μόνο που αυτός έφερνε μια πέτρα από τον ποταμό σκεπασμένη με βρύα, ναναι αφθονα τα αγαθά στο σπίτι του σαν την βρυασμένη πέτρα. Και ηοικοδέσποινα ξεκρέμαζε από το "διατόνι" ( ένα ξύλινο δοκάρι) ένα ρόδι, το χτυπούσε με δύναμη στο πάτωμα. Το ρόδι έσκαζε και το σπίτι γέμιζε...ρουμπίνια, κι εύχονταν έτσι ναναι γεμάτο το σπίτι όλο το χρόνο.

4 διάβασαν και είπαν σχετικά:

ολα θα πανε καλα... 2 Ιανουαρίου 2010 στις 1:14 μ.μ.  

Δεν τα πάω καλά με τα λαογραφικά κι όλα αυτά τα έθιμα,επομένως καλό είναι να λέγονται για να τα μαθαίνουν όσοι θέλουν.
Καλή χρονιά,αγαπητέ!Όλα τα καλά στο σπίτι σας!

ANAZHTHΣH 4 Ιανουαρίου 2010 στις 10:44 π.μ.  

Πάντα ο άνθρωπος προσπαθούσε και προσπαθεί να ξορκίσει το κακό και να ελκύσει την τύχη.Ενδιαφέροντα τα βρήκα φίλε μου και στάθηκα.
Καλή κι ευλογημένη χρονιά να έχεις.

Δημητρης 4 Ιανουαρίου 2010 στις 3:50 μ.μ.  

Τα λαογραφικά είναι η ζωή η ίδια που περνά απόδίπλα μας και δεν το καταλαβαίνουμε. Αν ξεχαστούμε, τότε θα μας ξεχάσει και αυτή!!
Καλή χρονιά εύχομαι κιεγώ "όλα θα πάνε καλά"!!!

Δημητρης 4 Ιανουαρίου 2010 στις 3:56 μ.μ.  

Απόλυτα σωστό το σχόλιο για την τύχη και το κακό. Ευχαριστώ για την προτίμηση! Ευχές πολλές και από εμένα!